12 İMAMLAR MUHARREM ORUCU İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRMELER

-12 İmam Orucumuz 11 Eylül 2018 tarihinde Salı günü başlayacak, 22 Eylül 2018 Cumartesi günü sona erecektir.
-Aşure çorbası 23 Eylül 2018 Pazar gününden itibaren pişirilebilir, kurbanlar (kesilebilir) tığlanabilir.
-Cemevimizde Aşure çorbası, 23 Eylül 2018 Pazar Günü Cemevimizin bahçesinde yapılacak (Uygulanacak) programdan sonra dağıtılacaktır.
-Oruç açma saati gün batımıdır.
-Cemevimizde her akşam oruç açmada lokma (yemek) hizmeti verilecektir.
Oruç açma lokmasına geleceklerin, oruç açma zamanından 20 dakika önce cemevimizde hazır bulunmaları gerekir.
-Cemevimizde 12 İmam orucu süresince her akşam oruç açmadan (lokma paylaşımından) sonra muhabbet Programlarımız başlayacaktır. – -Muhabbet programlarımızda deliller uyandırılacak, deyişler, duazlar söylenecek, semah dönülecek, yol erkanla ilgili konuşmalar ve bilgilendirmeler yapılacak dualar verilecektir. – – 12 gün süreyle yapılacak muhabbet programlarımız yol ve erkanlarımızın kaide ve kurallarına uygun olarak yürütülecektir.
-Cemevimizde 12 gün süreyle her akşam verilecek lokmalara, Aşure çorbasına, katkı sunacaklar, ayrıca kurban bağışında bulunacaklar,Cemevimizin tamirat ve tadilatına ekonomik destek verecekler, Cemevimiz yönetimine ya da İnanç Kuruluna başvurarak hizmetlerini yerine getirebilirler.
ORUCU BOZAN FİZİKİ DAVRANIŞLAR
-Oruç niyet ile tutulur. Alevi inanç ve ibadetinde oruca niyetlendikten sonra, ertesi gün oruç açıncaya kadar bir şey yenilmez. İnancımızda sahur yoktur.
-Hayvan kesilmez, et ve etli yemekler yenilmez. Herhangi bir yerlerini bilerek kanatmazlar, bu konuda azami derecede dikkatli davranırlar.
-Kimseyle kavga edilmez, gönül kırılmaz, canlılara eziyet edilmez, dal, ağaç, fidan kırmamaya özen gösterilir.
-Düğün, nişan, sünnet, doğum günü vb. kutlamalar ve her türlü eğlenceden uzak durulur.
-Çamaşır yıkanmaz, sadece kirliler değiştirilir. Temizler giyilir, oruç sonunda çamaşırlar toptan yıkanılır. Banyo kazanları kurulmaz. (Geçmişte Anadolu kırsalında ve yerleşim yerlerinde bu şekilde davranılırdı)
-Ancak kırsal alanlardan kentlere yerleşen Alevilerin sosyal yaşam, iş ve çalışma ortamı nedeniyle bugün şartlar değişmiştir. Kırsal alandaki şartların tümünü kent ortamında uygulamak olanaklı olmamaktadır.
-Küfür edilmez, kin tutulmaz, komşular incitilmez, insanlar ağlatılmaz, dedikodu yapılmaz. Bu kaide ve kuralları yaşamımız süresince devam ettirdiğimizde yola hizmet etmiş oluruz. Çünkü yaşamımız bizim ibadetimizdir.
-Geçmişte köy şartlarında sofralar yere kurulur. Dua edilir, Yezid’e lanet, Hz. Hüseyin’e rahmet denilir, sofraya çatal, bıçak konulmaz, sadece kaşık konulurdu.
-Renkli ve şatafatlı sofralardan, yani lüks otellerde ve restoranlarda verilen oruç açmalardan kaçınılır. Sofraların sade ve kanaatkar olunmasına dikkat edilir.
-Oruç tutanlar nerede ve hangi ülkede olurlarsa olsunlar, daima güneş batınca oruçlarını açarlar.
-Çocuklar, hastalar, yaşlılar, ağır işlerde çalışanlar, ilaç almaları gerekenler, mahkumlar, bedensel bir mazereti olanlar, özürlüler, oruç tutamazlar.
-Kaldı ki Alevi inancında zorlama yoktur. Rızalık ve gönüllülük esastır.
-Hz. Hüseyin’den günümüze kadar geçen sürede Aleviler birçok Kerbela’lar yaşadılar. Ama yollarını, erkanlarını inançlarını, geleneklerini asla unutmadılar. Yaşadıkları nice Kerbela’lar için oruç tuttular, lokma dağıttılar, aşure pişirip kurban kestiler. Cem erkanını gerçekleştirip dua aldılar.
Pirlerini çağırdılar, yol uğruna canlarını feda edip aramızdan ayrılanları rahmetle andılar, şefaat dilediler.
-Yola erkana hizmet eden talip canlarımızın bu hizmetlerini, dileklerini hak kabul eylesin.
Gerçeğe Hü!..
MERSİN CEMEVİ İNANÇ KURULU