Mersin Cemevi, 7 Aralık Pazar günü saat 14.00’te Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun 100. yılı kapsamında, yasanın Alevi toplumu açısından taşıdığı önemi ele alan kapsamlı bir panele ev sahipliği yapacak.
Panel hakkında bilgi veren Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, şunları söyledi:
“30 Kasım 1925’te yürürlüğe giren 677 sayılı Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu, yalnızca tekkeleri değil; falcı, muskacı, üfürükçü gibi unvanların yanı sıra Alevi inancına ait baba, dede, seyit, mürşit, derviş ve halife gibi unvanları da yasakladı. Bu yasa ile Sünni İslam’a, Diyanet İşleri Başkanlığı kontrolündeki cami ve mescitler üzerinden nefes alma ve varlığını sürdürme imkânı tanınırken; Alevi inançsal değerlerinin ocak, dergâh ve tekke şeklindeki örgütlenmeleri tamamen yasadışı ilan edildi. Bu durum Alevi toplumu açısından büyük bir yaralanmaya yol açtı; kendi inançsal değerlerini yaşatma olanağı ellerinden alındı. Oysa Sünni Medrese ve tarikat evleri, din hizmetleri ve eğitimi alanında devlet desteğiyle varlıklarını sürdürebildi.
Mersin Cemevi olarak Tekke ve Zaviyeler Kanunu’nun Aleviler için anlamını ele alan bir panel düzenliyoruz. Eğitim alanında uzman hocalarımız Prof. Dr. Şükrü Aslan ve Dr. Öğr. Üyesi Gözde Orhan bizlere önemli bilgiler sunacak. Halk Ozanımız Musa Eroğlu ise deyişleriyle programa renk katacaktır. Tüm canları bu önemli panele bekliyoruz.”diye konuştu

Mersin Cemevi – Alevi Kültür Dernekleri Mersin Şubesi www.mersincemevi.com